Birliğimiz internet sitesinde daha iyi bir kullanıcı deneyimi için çerez ve üçüncü taraf araçlar kullanılmaktadır. Bunlara ilişkin detaylı bilgilere Aydınlatma Metni’nden ulaşabilirsiniz OKUDUM
FİNTEK ÇIRAĞI PROGRAMI


NEDEN FİNTEK ÇIRAĞI PROGRAMI?

ManpowerGroup 2023 Yetenek Açığı Araştırma Raporu’na göre küresel yetenek açığının son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ve işverenlerin 5’te 4’ünün ihtiyaç duydukları yetenekleri bulmakta zorlandıkları şu dönemde Türkiye’nin yetenek açığı oranı ise %72 oranında seyrediyor. 

Şüphesiz ki, yetenek açığına yönelik köklü ve sürdürülebilir çözüm modellerinden birini de yetenek havuzlarının yeniden inşa edilmesi ve bunun için öğrenme ve gelişmeye yatırım yapılması modeli oluşturuyor.

Tüm bu gerekçelerle, başta sektörümüz olmak üzere Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı talebini ülkemizin yarınları olan gençlerimizin üstün potansiyeli ile buluşturmak üzere;  T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, T.C. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü ve Birliğimiz arasında 11.05.2023 tarihinde imza olunan İşbirliği Protokolü çerçevesinde “TÖDEB Fintek Çırağı Programı” (Program) hayata geçirilmiştir.

Program’ın ilk uygulama yılı olan 2023-24 akademik yılı 3 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşen “2023 – 24 Akademik Yılı Sertifika Takdim Töreni ve Yıl Sonu Kapanış Etkinliği” ile başarıyla tamamlanmıştır. TÖDEB Fintek Çırağı Programı 2023 – 24 Akademik Yılı Yıl Sonu Değerlendirme Raporu’na buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.  

KAPSAM VE İÇERİĞİ NE OLACAK?

Bir akademik yıla yayılacak ve 28 haftadan oluşması planlanan bu Program “(1) Ders ve “(2) Çıraklık aşaması olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Program’ın ders aşamasını kapsayan ilk yarısında TÖDEB ve T.C. Marmara Üniversitesi iş birliğinde belirlenen mevzuat (uyum) ve iş geliştirme temelli dersler ile geliştirilmiş bir müfredat izlenecektir. Ders aşaması, Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (MÜSEM) çatısı altında yürütülecek olan Program’ın ikinci yarısı ise TÖDEB tarafından koordine edilerek yürütülecek Deneyimleyerek Öğrenme (Çıraklık) Aşaması oluşturmaktadır. Ders aşamasını başarıyla tamamlayanlar, Çırak unvanı almaya hak kazanarak; TÖDEB tarafından TÖDEB üyesi ödeme ve elektronik para kuruluşlarında uygun rollerde ücretli staja yerleştirilecektir. 

DERS AŞAMASI NASIL YÜRÜTÜLECEK?

Ders aşaması, 4 temel ortak / temel ders ile seçilen alana göre 3 seçmeli ders olmak üzere toplam 147 saat olarak yapılandırılmış 7 dersten oluşmaktadır. Ders aşaması süresince, dersler, her ders özelinde o dersin dinamiklerine göre belirlenmiş yöntem (yüz yüze / çevrim içi) ile gerçekleştirilecek olup; tüm bu dersler T.C. Marmara Üniversitesi akademisyenlerinin liderliğinde gerçekleştirilecektir. Sektör deneyimlerinin de aktarılmasının hedeflendiği derslerde, gerekli usul ve mevzuata bağlı kalmak şartıyla ödeme ve elektronik para kuruluşları sektöründen TÖDEB ile işbirliği halinde misafir konuşmacı / uzman ağırlanabilecektir. Böylelikle, akademik bilginin sektörel deneyim ile harmanlanarak aktarılması hedeflenmektedir. Sınıf içi dersler, T.C. Marmara Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olup; çevrim içi dersler ise MÜSEM sembys üzerinden sanal canlı sınıf olarak yürütülecektir. Derslerin tamamlanmasının ardından, “Ders Aşaması Devamlılık Yükümlülükleri”nin tümünü başarıyla sağlayan katılımcılar MÜSEM koordinasyonunda gerçekleştirilecek “Ders Bitirme / Tamamlama Sınavı”na katılım sağlayacaklardır. “Ders Bitirme / Tamamlama Sınavı”na ilişkin organizasyon bilgileri ile tüm usul ve esaslar (asgari sınav puanı, sınav tarihi, süresi, uygulanma biçimi, puan sistemi, vb. hususlar) sınavın gerçekleşmesine en geç 5 iş günü kala Program katılımcılarına MÜSEM tarafından e-posta ile duyurulacaktır.

Ders Aşaması kapsamında MÜSEM çatısı altında uygulanacak ve 14 haftadan oluşan ders müfredatı aşağıdaki gibidir:

DENEYİMLEYEREK ÖĞRENME (ÇIRAKLIK) AŞAMASI NASIL YÜRÜTÜLECEK?

Program’ın ikinci yarısı ise, ders aşamasını başarıyla tamamlayanların dahil olmakla yükümlü oldukları, “Staj” ve “Mentorluk” uygulamalarını içeren ve 14 haftadan oluşan deneyimleyerek öğrenme aşamasıdır. Bu aşamada, ders aşamasını başarıyla tamamlayanlar, Çırak unvanı almaya hak kazanarak; TÖDEB tarafından TÖDEB üyesi ödeme ve elektronik para kuruluşlarında uygun rollerde en geç Mart ayında iş başı yapabilecek şekilde ücretli staja yerleştirilecektir.  Çıraklık aşamasına yönelik tüm süreçler TÖDEB tarafından en geç Şubat 2025’te işbu sayfada ilan edilecek olan “TÖDEB Fintek Çırağı Programı Deneyimleyerek Öğrenme (Çıraklık) Aşaması Yönergesi” çerçevesinde yürütülecektir. Program’a kabul edilen gençlerin, Program kapsamında sağlanan gelişim fırsatlarından yararlanabilmesinin bir gerekliliği olarak derslere devamlılıkları ile beklenen başarıyı sağlamaları esas kabul edilecektir.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Program’a;

  • T.C. vatandaşı,
  • Başvuru tarihi itibariyle henüz 30 yaşını doldurmamış,
  • 2024-25 akademik yılı için ilan edilen TÖDEB Fintek Çırağı Programı 2024 – 25 Akademik Yılı Başvuru ve Kabul Kılavuzu’nda belirtilen diğer başvuru koşullarının tümünü sağlayan,
  • Finans teknolojileri alanında çalışmaya istekli ve kendisini geliştirmeye kararlı

tüm gençler başvuru yapabilir.

Program’a ilişkin tüm bilgiler TÖDEB & Marmara Üniversitesi Fintek Çırağı Programı 2024 – 25 Başvuru ve Kabul Kılavuzu’nda ilan edilmiş olup; TÖDEB Fintek Çırağı Programı

ulaşabilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

1. Program’a nasıl ve nereden başvuru yapabilirim? 

Başvurular, MÜSEM sembys üzerinden elektronik ortamda 2 Eylül – 23 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek olup; başvuru sistemi 23 Eylül 2024 Pazartesi günü saat 23.59’da erişime kapatılacaktır. Elden ya da e-posta yoluyla başvuru kabul edilmeyecektir.

Başvuru sistemi için https://sembys.marmara.edu.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz. 

2. Başvuru yaparken nelere dikkat etmeliyim?

  • Önce, 2024 – 25 Akademik Yılı Başvuru ve Kabul Kılavuzu’nu dikkatle okuyunuz.
  • Kılavuz’da belirtilen başvuru belgelerinize ilişkin ön hazırlıkları dikkatle tamamlayarak, başvuruyu gerçekleştireceğiniz cihazınızda kayıtlı bulundurunuz.
  • Ardından https://sembys.marmara.edu.tr/ üzerinden başvurunuzu gerçekleştiriniz.
  • Lütfen, başvuru formunda tüm bilgilerinizi tam, doğru ve güncel olarak girdiğinizden ve tüm belgelerinizi (Program Katılım Beyan ve Taahhütname Formu’nun başvuru sahibi tarafından imzalanmış hali de dahil olmak üzere) sisteme yüklediğinizden emin olunuz.

3. Başvuru Formu üzerinden iletilen niyet mektubu değerlendirmeye alınıyor mu?

Başvuru formu aracılığıyla alınacak niyet mektuplarınız dikkatle incelenmektedir ve finansal teknolojiler sektörüne olan ilgi ve merakınız ile bu Program’a katılım istekliliğiniz ile ilgili motivasyon kaynaklarınız özenle değerlendirilmektedir. Bu nedenle, niyet mektuplarınız için gereken özeni göstermeniz önemle tavsiye olunur. 

4. Başvuru koşullarından herhangi birini sağlamıyorum. Başvurum değerlendirmeye alınır mı?

Adaylar, başvurular için 2024 – 25 Başvuru ve Kabul Kılavuzu’nda ilan edilen koşulların tümünü sağlamalıdır. Koşullardan herhangi birini sağlamadığı tespit edilen adaylar değerlendirmeye alınamaz ve sürece devam edemez.

5. Ön değerlendirme, değerlendirme ve kabul süreçleri nasıl ilerleyecek?

Başvuru koşullarının tümünü sağlayan adaylar, MÜSEM sembys sistemi üzerinden beyan ettikleri bilgiler ve ibraz ettikler belgeler incelenerek değerlendirilecektir. Bu değerlendirmeler sürecinde, 2024 – 25 Başvuru ve Kabul Kılavuzu’nda ilan edilen ön değerlendirme kriterleri gözetilecektir.

Başvuru, değerlendirme ve kabul süreçleri, Program Başvuru ve Kabul Yönergesi ve 2024 – 25 Başvuru ve Kabul Kılavuzu’nda yer alan esaslar çerçevesinde TÖDEB ve MÜSEM tarafından yürütülecektir.

6. Program'a kabul edilip edilmeyeceğimi nasıl öğreneceğim?

Program’a kabul edilmesi kesinleşen adaylara, 30 Eylül – 1 Ekim 2024 tarihleri “Program Kabul Mektupları” MÜSEM sembys’de beyan ettikleri e-posta adreslerine MÜSEM tarafından iletilecek olup; başvuru koşullarının tümünü sağlayan ancak kabul listesine dahil edilemeyenlere e-posta ile ayrıca bilgilendirme yapılacaktır.

7. Program'a kaç kişi kabul edilecek?

Program kapsamında, 2024 – 25 akademik yılında kabul edilebilecek katılımcı kontenjanı 100 kişi ile sınırlı olmakla birlikte, bu kontenjan olası değerlendirmeler neticesinde daha az sayıda katılımcı kabulü ile sınırlandırılabilir.

8. Dersler ne zaman başlayacak?

Ders aşamasına ilişkin tüm bilgilendirmeler MÜSEM tarafından, katılımcılara e-posta ile iletilecektir. 14 haftalık bu sürece dair tüm sorularınız için MÜSEM ile musem@marmara.edu.tr adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

9. Staj aşamasına geçiş yapabilmem için sağlamam gereken koşullar nelerdir?

Ders aşaması kapsamında belirlenmiş ders programını başarıyla tamamlayanlar, ayrıca MÜSEM tarafından gerçekleştirilecek “Ders Aşaması Bitirme / Tamamlama Sınavı”na katılım sağlayarak belirlenen asgari sınav başarı puanını almaları halinde başarılı kabul edilecektir ve böylelikle TÖDEB koordinasyonunda yürütülecek staj aşamasına “Çırak” unvanıyla geçiş yapmaya hak kazanacaktır.

10. Program'a devamlılık koşulları var mı, varsa nelerdir?

2024 – 25 Başvuru ve Kabul Kılavuzu’nu tümünü dikkatle incelemeniz önemle rica olunmaktadır.

11. Program tamamlandığında herhangi bir belge verilecek mi?

Ders aşamasını başarıyla tamamlayan öğrenciler için MÜSEM tarafından “Başarı Sertifikası”, staj aşamasını başarıyla tamamlayan öğrenciler için ise TÖDEB tarafından “Staj Belgesi” düzenlenecektir.

12. Program tamamlandığında tam zamanlı iş / istihdam garantisi var mı?

TÖDEB Fintek Çırağı Programı, ders aşamasını başarıyla tamamlayan katılımcılarına ödeme ve e-para kuruluşları sektöründe ilk staj ve staj süresince mentorluk desteği garantisi sunan, istihdama hazırlık niteliğinde bir Program’dır. Çıraklık aşamasını başarıyla tamamlayan mezunların sektörümüzdeki olası iş fırsatları ile buluşabilmeleri kendilerinin performansı ve Üye kuruluşlarımızdaki olası norm kadro ihtiyaçları ile orantılı olacak şekilde mümkündür. 

Program’a başvuru, kabul ve değerlendirme süreci ile ilgili detaylı bilgiye TÖDEB Fintek Çırağı Programı 2024 – 25 Başvuru ve Kabul Kılavuzundan ulaşabilirsiniz.

AYRINTILI BİLGİ VE SORULARINIZ İÇİN

Başvurular ve başvuru sistemi hakkında ayrıntılı bilgi ve sorularınız için, MÜSEM Kayıt İşleri’ni hafta içi 9:00 - 16:30 saatleri arasında, 0(216) 7771623-24-25 no.’lu telefondan arayabilir ya da musem@marmara.edu.tr adresi üzerinden e-posta gönderebilirsiniz.

Ayrıca, TÖDEB Akademi hakkında ayrıntılı bilgi için www.todeb.org.tr/todebakademi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.